Sommeren er her, og etter en lang vinter smelter snøen endelig. Det kan imidlertid by på problemer for de som bor i flomutsatte områder. Hvem har ansvaret dersom boligen din blir utsatt for oversvømmelse?
Spørsmålet om skade ved flom er i hovedsak et spørsmål om forsikringsdekning – om hvem som skal betale for skadene som har oppstått. Man kan i svært få tilfeller bebreide noen for at en flom oppstår, da det i høyeste grad avhenger av klima og miljø.
Forsikringsspørsmål
I utgangspunktet er flom en skade som dekkes av forsikring. Dersom bygningen eller gjenstanden kan brannforsikres, er den også dekket mot naturskade gjennom naturskadeloven.
Ta et eksempel: Vann kommer inn i garasjekjeller med boder og gjør skade både på bygningen og gjenstander. Den bygningsmessige skaden dekkes av boligselskapets forsikring, mens skade på løsøre i bodene som tilhører andelseierne eller seksjonseierne, vil måtte dekkes av deres innboforsikring.
I nye bygg er det ikke uvanlig med garasjekjeller. Er bygget plassert nært et vassdrag og kjelleren oversvømmes slik at biler blir skadet, reiser det seg et særlig problem. Bil/motorvogn dekkes ikke av ordningen i naturskadeloven. Det vil i slike tilfeller avhenge av den enkeltes bilforsikring hvorvidt skaden dekkes. Erstatningsordningene kan du lese mer om her.
Utredning ved utbygging
Ved utbygging på flomutsatte områder plikter kommunen å gjøre en utredning av risikoen for skade ved flom. Det skal ved utbygging sørges for at det blir iverksatt tilstrekkelige sikringstiltak. I verste fall blir ikke utbygging tillatt på området. Har kommunen ikke overholdt sin plikt om utredning, kan de få erstatningskrav dersom oversvømmelse forekommer.
Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) har skrevet om klimatilpasning og sikkerhet mot naturpåkjenninger.
Skader som ikke dekkes av brannforsikring
Skader på objekter som ikke kan brannsikres oppstår i blant. Et ras kan f.eks. ta med seg en del av parkeringsplassen eller ødelegge veien inn til boligselskapet.
Bjerkek forteller at bygningsforsikring dekker skade på hageareal inntil en viss størrelse, men at øvrige skader ikke dekkes. I slike tilfeller kan man søke erstatning fra statens naturskadeordning. Det finnes også støtteordninger for sikring mot naturskader, hvor man kan søke om stønad til å iverksette forebyggende tiltak før flomskader oppstår.
Av Line C.B. Bjerkek advokatfullmektig i NBBL