Skip to main content
Home » Rehabilitering » Gamle rør: Beboernes problem og styrets ansvar
Sponset

I hele landet er gamle rør overmodne for utskifting. Kapitelberg borettslag skiftet ut det 60 år gamle rørsystemet og ga alle beboere nytt bad og vaskerom.

Kapitelberg borettslag utenfor Skien, med 62 boenheter, ble bygd i 1962. Etterslepet på vedlikehold var stort.

– Det er veldig merkbart at alt er fra 60-tallet her, fra da folk hadde andre behov. Det er ikke sikkert at folk dusja hver dag eller hadde oppvaskmaskin, sier leder i borettslaget Jarle Wetterhus.

To og to av leilighetene deler vann og avløp ved at rørene er støpt inn i skilleveggene. Utevannet har også vært delt mellom flere enheter, noe som har vært uheldig for oppsettet for skjøter og koblinger. Det at kranene ikke har vært frostsikret, har ført til mye vannskader og tette rør.

– Utskiftningen av rør var et nødvendig onde som burde ha blitt gjort for lenge siden, sier Wetterhus.

Styrets ansvar å forvalte boligmassen godt

Borettslaget er en del av et boligbyggerlag, der det gjennomføres årlig inspeksjon av bygningsmassen. Utskiftning av rørene har blitt diskutert med jevne mellomrom, men et så omfattende og kostbart prosjekt har vært vanskelig å få alle til å enes om.

– Det har vært litt konflikt. Men som styre i et borettslag er det vårt ansvar å forvalte boligmassen på en god og forskriftmessig måte. Da kommer nødvendig vedlikehold inn, det være seg å male eller skifte ut vinduer. Rør har en garanti på rundt 40 år, derfor var det på høy tid at dette vedlikeholdsarbeidet ble prioritert nå, sier Wetterhus.

Ifølge SINTEF har røranlegg en forventet levetid på rundt 50 år. Her kan du få hjelp til utskifting av gamle rørsystemer i borettslaget ditt!

Borettslaget gikk for nye rør og nye bad

Rørene som skulle byttes ut ligger inne i veggen, og alt måtte rives til kun reisverket står igjen. Derfor ble den beste løsningen å rehabilitere alle badene samtidig.

– Alle enhetene får et splitter nytt bad. I grunnpakken følger det med fliser til gulv og vegger, varmekabler, dusjkabinett, speil og skap. Beboerne kan selvfølgelig gjøre individuelle valg på fargevalg og inventar og få det som de vil.

Siden badene ligger i andre etasje og vannet går ned i kjelleren, var det naturlig å utnytte dette arealet. Det betyr at alle beboerne også får nye flislagte vaskerom – eller bad nummer to.

Kapitelberg borettslag med nye bad. Foto: Christoffer Urdal Pedersen

Risikoen for lekkasjer fra røranlegg øker med alderen. Her kan du få hjelp til utskifting av gamle rørsystemer i borettslaget ditt!

Lang erfaring med rør og avløp i borettslag

Det er VB-bedriften Skien Rørleggerforretning som utfører oppdraget, som skal være ferdig i desember 2021. Borettslaget er meget fornøyd med jobben som utføres.

– Vi er veldig glade for at vi ikke har tatt på oss dette ansvaret selv, og at prosjektlederen er rørlegger. Dette hadde vi aldri klart på egenhånd, for da skal du virkelig ha kunnskap. Det er veldig mange ting å forholde seg til hvis du skal gå forskriftsmessig frem, sier Wetterhus.

Rør har en garanti på rundt 40 år, derfor var det på høy tid at dette vedlikeholdsarbeidet ble prioritert nå.

– Vi har holdt på med rør og avløp i borettslag siden 2006. Det er noe mer omfattende med så store prosjekter der rørsystemene gjerne henger sammen, sier prosjektleder André Lillefjære i Skien Rørleggerforretning, en del av rørleggerkjeden VB som har 1 650 dyktige rørleggere over hele landet.

Når 62 boenheter skal ta stilling baderomsmøbler og fliser samtidig, er det dessuten mange spørsmål som må besvares.

– Det handler mye om valg av produkter, og da hjelper jeg selvfølgelig de som spør. Resultatet er veldig fine bad, og ingen klager. I dette prosjektet har vi bare fått positive tilbakemeldinger, sier Lillefjære.

– Rehabiliteringen har medført en økning i husleia på 1500 kroner. Det har vært litt delte meninger, og det er ikke alle som var positive til dette i utgangspunktet. Da er det gledelig at resultatet blir så bra, sier Wetterhus.

6 tips til styremedlemmer i borettslag og sameier

1. Gjør deg kjent med hva styrets ansvar for vedlikehold innebærer.
2. Husk at alle medlemmer er personlig ansvarlige – ansvarsforsikring anbefales.
3. Utarbeid en vedlikeholdsplan.
4. Vurder å inngå serviceavtaler med aktører med kompetanse og erfaring.
5. Informer beboere om hvordan vannskader kan unngås. Sjekkliste kan lastes ned på vb.no/proff/borettslag.
6. Ivareta HMS og etabler skriftlige internkontrollrutiner.

Rørleggerkjeden VB har medlemsbedrifter i hele landet som tilbyr visuell sjekk av VVS-anlegg og ulike service-, drifts- og vedlikeholdsavtaler for borettslag og sameier. Les mer her.

Tekst: Tone Hammer

Next article