I 2013 var det snaue 19 700 elbiler og ladbare hybrider i Norge. Ved utgangen av oktober i fjor var tallet steget til 250 000. Derfor har etterspørselen etter gode ladeløsninger økt formidabelt. Det finnes mange leverandører, men hvilken bør man velge?
Siden antall elbiler nærmest har skutt i vært de siste årene, har det
også presset seg frem et stort behov for gode ladeløsninger. Bor du i
enebolig, og har din egen garasje, bør du investere i en egen ladeboks.
Det er det sikreste med tanke på brannsikkerhet, og gir også tilgang til
hurtiglading hvis strømnettet der du bor tillater det. I boligsameier
med mange boenheter og flere parkeringsplasser er bildet mer komplisert,
og det er flere ting man bør ta stilling til.
– Derfor er vi veldig opptatt av å gi råd, veiledning og forslag til hvordan det kan etableres fornuftige løsninger i felles garasjeanlegg og på andre parkeringsplasser hvor mange parkerer. Det gjelder å finne de beste løsningene, sier Espen Rosenborg som er markedssjef for E-Mobility i Vattenfall for det norske markedet.
Espen Rosenborg
Markedssjef for E-Mobility i Vattenfall
Kommer på befaring
En vanlig utfordring når det skal etableres ladeløsninger i felles garasjeanlegg er tilgangen på kraft. De fleste bygninger har ikke nok kraft installert til å forsyne mange elbiler med maksimal effekt. Løsningen er å velge et system som fordeler den tilgjengelige kraften på de som skal lade, gjerne et smart system som også tar hensyn til hvor mye kraft som benyttes i resten av bygningen.
– Vi har tatt konsekvensen av at elbillading er litt komplisert. Derfor kommer vi alltid på befaring og går igjennom alle problemstillingene, gjerne sammen med en elektroinstallatør og representanter fra styret i boligsameiet. Etter befaringen skreddersyr vi en optimal løsning ut fra de fysiske forholdene i anlegget, forklarer Rosenborg.
Vattenfall er opptatt av at hele prosessen skal være enkel. De som velger deres løsning, som heter InCharge Smart Borettslag, trenger derfor bare å forholde seg til ett kontaktpunkt gjennom hele prosessen.
Gunstig for beboerne – enkelt for styret
Gjennom appen InCharge kan beboerne starte og stoppe ladingen på sin egen parkeringsplass. I appen finner de også en oversikt over tilgjengelige ladestasjoner, og på sikt vil appen også gi statistikk over strømforbruket.
– Systemet vårt innebærer en betalingsløsning som gjør at styrene slipper å tenke på fakturering av den enkelte beboer. Vi har sørget for en løsning hvor vi leser av strømforbruket for hvert ladepunkt og fakturerer hver elbilinnehaver direkte. På den måten slipper styrene unna masse administrasjon, fortsetter han.
En trygg investering i fremtiden
Konkurransen i dette markedet er stor, og det finnes en rekke små selskaper som tilbyr smarte ladeløsninger. Det kan både være smart og komfortabelt å heller velge en aktør som har kompetanse til å levere en helhetsløsning som omfatter alt fra rådgivning til installasjon av ladeløsningen.
– Ladeløsningene våre er velutprøvde, funksjonelle og enkle løsninger som er testet ut i flere land og som vi videreutvikler og forbedrer kontinuerlig. Dessuten er vi eksperter på elektrisk kraft og er en solid leverandør som også kommer til å være her om noen tiår. Vårt mål er at det skal være mulig å leve fossilfritt innen en generasjon, avslutter Rosenborg.
Av: Tom Backe, [email protected]