De siste årene er det blitt vanlig å innglassere balkongene. Fordelene er mange: balkongen kan brukes hele året, boligen stiger i verdi og energiforbruket og vedlikeholdskostnadene reduseres.
– Innglassede balkonger gjør det mulig å bruke balkongen oftere. Bruken blir bedre og dessuten kan man stelle den i stand og møblere den, sier Ann-Sofie Lundbergh.
Ann-Sofie Lundbergh
Markedssjef i Balco, Nordeuropas største balkongleverandør
Hun er markedssjef i Balco, som er Nordeuropas største balkongleverandør, og tilbyr balkonger til borettslag og sameie.
Boligen stiger i verdi
Lundbergh sier at det også er mulig å utvide balkongen. Er balkongen for liten, vil du ikke bruke den på samme måte. På en større innglasset balkong, kan du uten problemer møte og ha det hyggelig sammen med venner. Dessuten stiger boligen i verdi.
– Det er mulig å oppgradere den, slik at man får en større balkong. Man kan dekke hele fasaden med balkong, samt gjøre den dypere, fra husveggen og utover. Det gjør det lettere å møblere samtidig som man får en total beskyttelse av hele fasaden, sier Lundbergh.
Innglassing av balkongen gjør den mer anvendelig og øker trivselen i egen bolig, spesielt for eldre som kan ha problemer med å komme seg ut. Dessuten er det en fleksibel løsning, med glass som kan åpnes og lukkes etter behov.
– Når det er fint vær, kan man på en enkel måte skyve og folde glassene sånn at de blir som en åpen balkong, og når det er dårlig vær kan man stenge. Det er en åpen balkong som man kan stenge om nødvendig, sier Lundbergh.
Energi- og vedlikeholdskostnadene går ned
En balkonginnglassing gir også en isolerende effekt, og gjør at man bruker mye mindre strøm til oppvarming av leiligheten.
– Luften på balkongen varmes opp før den kommer inn i leiligheten. Det blir som et beskyttende lag, en isolasjon. Vi kan se at energibesparelsen er på rundt 20 prosent når man glasser inn, sier Lundbergh.
I tillegg beskytter balkongen mot vær og vind, slik at det blir mindre slitasje på selve bygget.
– Du har en beskyttelse og sparer mye på grunn av redusert vedlikehold av dører, vinduer og fasader. Vedlikeholdskostnadene blir praktisk talt ikke-eksisterende om du investerer i en innglassing, sier Lundbergh.
Lang levetid og vedlikeholdsfrie materialer
Materialene som brukes er stål, aluminium og glass. Dette er vedlikeholdsfrie materialer som verken trenger maling eller oppussing, og som gir konstruksjonen lang levetid.
– Det er gjort en livssyklusanalyse på Balcos innglassingssystemer som viser at det tar mer enn 90 år fra man setter den opp til man må gjøre noe igjen. I tillegg beskytter den balkongen mot vær og vind. Betongplatene holdes tørre og sprekker ikke. Dermed begynner heller ikke armeringsjernet å ruste, sier Lundbergh.
Viktig å sammenligne ulike leverandører
I borettslag og sameie er det styret som har ansvar for ytre vedlikehold. Hva bør man tenke på når borettslaget skal anskaffe seg innglassede balkonger?
– Det er viktig å sammenligne ulike leverandører og finne en leverandør som har god erfaring og som har vært lenge på markedet. Finn en leverandør som er godt etablert og har god økonomi. En som er tilstede for service og support etter at monteringen er gjennomført, sier Lundbergh.
Det er også viktig at leverandøren har god kompetanse på området.
– Hvert bygg er ulikt. Det er derfor viktig med en leverandør som har den kompetansen som skal til for å finne løsninger tilpasset byggets konstruksjon, sier hun.
Hun anbefaler også at man besøker ulike leverandører for å se på produktene, og forsikre seg om at kvaliteten er bra nok.
– Det er viktig å se på hvilken teknikk og hvilken kvalitet det er på produktene. For balkonger anbefales det at det finnes drenering og ventilasjon i balkongkonstruksjonen, sånn at man ikke får problemer med lekkasjer eller dugg på balkongen. Det er tross alt et uteområde, avslutter Lundbergh.
Tekst: Sissel Nilsen