Voldsløkka borettslag har kvittet seg med asbestholdige plater, pusset opp slitte murfasader og nærmet seg den opprinnelige stilen. For denne rehabiliteringen vant de OBOS-prisen 2018.
– Rehabiliteringen fremstår som et godt gjennomført prosjekt – både økonomisk, håndverksmessig og estetisk. De har funnet tilbake til sine røtter, samtidig som de har lagt til noen nye kvaliteter. Med relativt enkle grep og med vekt på detaljer har det blitt et flott resultat. Voldsløkka borettslag er et forbilde for hvordan man kan ta vare etterkrigsfunkis, sa juryleder Kari Pahle da OBOS-prisen ble delt ut 14. mai.
Tenkte lenge, men kort gjennomføring
Voldsløkka borettslag består av fire bygninger på Sagene i Oslo, bygd 1948-50. De inneholder 165 treromsleiligheter, og er alle sammen på cirka 73 kvadratmeter i størrelse. Arkitekt var Edgar Smith Berentsen.
I rehabiliteringsprosjektet er det fjernet aspestholdige eternittplater fra 1960-tallet på fasadene, og murfasadene er pusset opp og malt, og har nærmet seg den opprinnelige stilen. Alle oppganger er malt, pipeløp er rehabilitert, balkongdører og vinduer er skiftet ut, og balkongene har fått nye brystninger og skjermvegger.
– Fra vi begynte å tenke, til arbeidene ble satt i gang tok det to år, men da selve de fysiske arbeidene først satte i gang, tok det bare et og et halvt år, sier styreleder Marianne Elisabeth Grymyr i Voldsløkka borettslag. All oppussingen stod ferdig i 2017.
Det var flere grunner til at de hadde tenkt på oppussing lenge, men ventet.
– Det er de siste årene blitt skiftet kommunale rør under bakken her og det har vært litt forstyrrende, og vi har nylig pusset opp badene. Vi fryktet derfor en stor husleieøkning med en ny stor rehabilitering. Vi valgte å samarbeide med OBOS-prosjekt, og da vi fikk inn kostnadsoverslaget, ble vi positivt overrasket, da det kun betydde en husleieøkning på 200 kroner per bolig. Det som skulle gjøres var å fjerne aspestplatene på gavlene og baksiden av blokkene, og det ble satt inn isoleringsplater på fem centimeter, som pusses utenpå, slik at det blir en murpussfasade. Det har blitt god isolering. På forsiden har vi bare ny puss. Totalt kostet hele oppussingen 46,4 millioner kroner. Kostnaden per leilighet beregnes til 281 000. Oppussingen av baderommene kostet til sammenlikning 20 millioner. Nå har borettslaget en gjeld på 60 millioner, og tar 4000 kroner i husleie per måned, sier hun.
Skuelystne stopper opp
Borettslaget opplever at mange stopper opp og tar bilder.
– Vi får mye skryt. Folk og borettslag har kommet og spurt om farger og hva vi har gjort. Balkongskjermene på blokkene har ulike farger: Den første blokken i Uelandsgate har røde balkongskjermer, men unntak av blå helt nederst mot en annen inngang. Blokken i Mogata har oransje i det øverste delen, men går over i rød, og helt nederst er det blått mot en annen inngang. Kongsvingergata har gulgrønne vindskjermer på balkongene, men der hvor bygningen går i et med annen er det nøytral lyseblå. I Stavangergata er de grønne.
Foto: OBOS
Informasjon er viktig
Borettslaget hadde under rehabiliteringen byggemøter hver fjortende dag. På møtene var alltid to fra styret med, samt prosjektleder fra OBOS prosjekt og Nils Berg murerfirmaets byggeleder.
– Vi var alltid fire på møter. Andre ble innkalt etter behov, som når det gjaldt vinduer, da var firmaet Palmgren til stede. Arkitekt Lene Frank hjalp oss med fargevalg. Vi var godt orientert hele tiden, sier hun.
Er det ellers noe andre borettslag bør vite?
– Vi opplevde også at det er viktig å informere beboerne underveis, fordi folk lurer på hva som skjer, selv om det ikke alltid er slik at styret vet så mye mer enn beboerne. God hjelp er også viktig. Hadde det ikke vært for Obos Prosjekt, hadde ikke dette gått. Nå har vi planlagt å gjøre noe hyggelig med pengene, sier hun.
Av: Marius Morstøl Jensen