Da arkitekt Lars J Berge skulle bygge det spektakulære velkomstsenteret på Folgefonna stod vinduer og dører fra Nordvestvinduet øverst på ønskelista. Som vanlig.
I Jondal i Hardanger ligger Fastland-Norges tredje største isbre Folgefonna. Et fantastisk sted, og yndet reisemål for breklatrere, turgåere, alpinister og snøbrettkjørere, men som dessverre har vært skjemmet av svært dårlige fasiliteter for de besøkende.
Det er nå historie. For etter en lang prosess, startet opp av arkitekt Lars J Berge og daværende sjef for sommerskisenteret Andreas Skogseth, har det sakte, men sikkert utviklet og materialiserte seg et spektakulært konsept.
Resultatet er et velkomstsenter på 1126 kvadratmeter med restaurant, butikk, skiutleie, guidesenter for Folgefonni Breførarlag og møte- og konferanserom, som passer perfekt inn i fjellet. Det spektakulære bygget er konstruert som et amfi med utsikt mot bakken.
Arkitektur med varighet
Huset, som er bygget i elementer av massivt tre, er ment å være et instrument for gode opplevelser.
– Her skal det være plass til både dagligliv og store tilstelninger. Det viktige for oss har ikke vært det estetiske, men at dette skal være et ordentlig sted lenge, og da må vi ha kvalitet i alle ledd. Fra fundament til form og til vindu, sier arkitekt Berge.
Og der kommer Nordvestvinduet inn.
– Det er det mange grunner til, sier arkitekten, og peker først og fremst på kunnskapen markedssjef Arve Martin Almenning sitter på.
Håndverksvinduer
– Man lærer alltid noe av å jobbe med Arve Martin. Kunnskapen du får ved å jobbe med en håndverksbedrift skal ikke undervurderes. Også liker jeg at det er en bedrift med folk – ikke en upersonlig fabrikk. De følger med helt til byggeplassen og hilser på kundene, sier Berge.
Til prosjektet på Folgefonna var det behov for spesielle tilpasninger, som Nordvestvinduet tok på strak arm.
– De laget vinduer og dører rustet for klimaet og høyden Folgefonna ligger på. Noen må for eksempel tåle å stå under snø deler av året. Flere vinduer krevde en spesiell dimensjonering, og fasadevinduene ble laget av glass limt mot glass for å få til en spektakulær panoramautsikt. Jeg har til gode å ha noe å utsette på produktene deres, og om det skulle være noe så er de ute og rydder opp med engang, skryter Berge.
Krevde spesielle løsninger
– Det er en grunn til at Nordvestvinduet leverer vinduer og dører til nesten alle prosjektene vi jobber med, sier Berge.
Samarbeidet begynte for minst 15 år tilbake da det stort sett var kun en type profil på vinduer, og det var veldig konvensjonelle uttrykk fra de fleste leverandører, forteller Berge.
– Da var Nordvestvinduet tidlig ute med å utvikle karmtyper og utvendige beslag på en forfriskende måte. De utviklet et uttrykk som passer bedre, spesielt i de moderne byggene, og mange har siden diltet etter, forteller arkitekten.
Berge fremhever også at de er gode på å tilpasse produktene det bygget de skal være på. Det er ikke bare rent og moderne, de kan og tilpasse vinduene sine til verneverdige hus i Sandviken.
– På den måte er de med å understreke designen vi har tenkt på, sier Berge.
Fakta om Nordvestvinduet
Etablert i 1957.
Leverer både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.
Tilsluttet Norsk Dør- og Vinduskontroll, og har EPD-godkjenninger på sine produkter.
Tekst: Storynews.no